Zrušenie pôrodnice by malo mať negatívny vplyv na chod celej nemocnice

20.06.2011 Snina

Snina 20. júna (TASR) - Zámer Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nezazmluvniť od prvého júla tohto roka vyše 150 nemocničných oddelení na Slovensku sa týka aj sninskej nemocnice. Zdravotnícke zariadenie by malo prísť o pediatriu, neonatológiu, doliečovacie aj gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, s čím nesúhlasí vedenie nemocnice i magistrát mesta.
\"Rozhodnutie VšZP nás doslova šokovalo, nakoľko ešte nedávno jej predstavitelia chválili spôsob, akým mestská nemocnica funguje,\" uviedol primátor mesta Štefan Milovčík. Zároveň dodal, že zdravotnícke zariadenie prechádza v súčasnosti rekonštrukciou a mesto na ňu vyčlenilo zo svojho rozpočtu vyše 663.000 eur. \"Nemocnicu sme zmodernizovali, zlepšili služby tak, aby obyvatelia Sniny mali postarané o adekvátnu zdravotnú starostlivosť,\" poznamenal primátor mesta.
Podľa Milovčíka bude mať zrušenie nemocničných oddelení za následok cestovanie ľudí za zdravotnou starostlivosťou do iných miest, ako aj prepúšťanie niektorých zamestnancov nemocnice. \"Výsledkom tohto rozhodnutia bude, že stratíme v Snine ďalšie pracovné miesta a obyvatelia Sniny a regiónu budú dochádzať nielen za prácou a štátnymi úradmi, ale aj za nemocničnou starostlivosťou,\" podotkol primátor.
Konateľ Nemocnice Snina, s. r. o., Vincent Lukáč dúfa, že návrh na optimalizáciu lôžkovej starostlivosti zo strany VšZP je ešte stále otvorený pre rokovanie. \"Z názvu vyplýva, že ide o návrh, nejaké korekcie azda ešte budú možné,\" konštatoval.
Podľa Lukáčových slov by mohlo byť zrušenie pôrodnice pre sninskú nemocnicu do budúcna likvidačné. \"Ide o najlepšie oddelenie nemocnice, ak by došlo k jeho zrušeniu, tak to by bola katastrofa. Dovolím si tvrdiť, že začiatok blízkeho konca celej nemocnice,\" poznamenal.
Nemocnicu Snina, s. r. o., založilo mesto Snina v roku 2005. Okrem okresného mesta poskytuje zdravotnícku starostlivosť ľuďom z 33 obcí, ako aj obyvateľom iných okresov.
 

Vyberte región